+31 (0)182 612 345

ma-vrij
09:00 - 12:30
 
13:30 - 17:00

Van Fobie naar Vrijheid

Oorzaken stotteren

Oorzaak van stotteren

Pieter Frijters: het kan je zomaar gebeuren dat je spontaan even stottert. Meestal onder bepaalde spanning, of wanneer je moe bent. Stotteren ontstaat door de hoeveelheid aandacht die je geeft aan een spontane stotter. Want wanneer je focust op bepaalde woorden, of op je uitspraak, ontstaat groei van stotteren.

Zijn mensen die stotteren emotioneler?

Absoluut niet! Ieder mens heeft zijn zwakke plek die onder spanning naar de oppervlakte komt. Of het nou om trillen, heftig zweten, hyperventileren, paniek, een bonkend hart, een benauwd gevoel of om stotteren gaat. In het geval van stotteren ontstaat er een klein programmafoutje in je mind, verandert door aandacht je motoriek, ontstaat bepaalde spierspanning en verandert je kijkgedrag.

Is stotteren een aandoening van het middenrif?

Natuurlijk niet! Iedereen die stottert kan in zijn eentje met zijn hond of kat spreken, zonder te stotteren. Dus met die middenrifspier zit het wel snor.

Stottertherapie

Er zijn veel wegen naar Rome. De ene weg is kort, de andere is moeizaam en weer een andere weg is snel. Waar het om gaat is dat de aanpak van stotteren werkt!
Het is niet alleen de stottermethode die zaligmakend is. In het geval van succes is het de ideale combinatie van therapeut, methodiek en inzet van de cliënt, die het verschil maakt.

Omgangstips

Omgang tips met stotteraars.

  • Maak de zin van iemand die stottert liever niet af en geef iemand de kans om uit te spreken.
  • Vraag bij twijfel aan iemand die stottert of hij of zij het prettig vindt als de zin door jou wordt afgemaakt.
  • Kijk iemand die stottert nooit indringend in de ogen. Kijk vriendelijk en naar het gezicht onder de ooggrens. Als 2 dieren elkaar recht in de ogen kijken gaan ze immers met elkaar vechten. (bron: Pieter Frijters)
  • Vraag iemand die stottert en die je goed kent, om luider te spreken. Luider spreken zal iemand die stottert meestal helpen om vloeiender te spreken. (bron: Pieter Frijters)
  • Als een stotteraar spreekt, draai dan nu en dan je ogen iets naar rechts- of linksboven om een voorstelling te maken van wat er gezegd wordt. Blijf een stotteraar terwijl hij of zij iets vertelt dus liever niet steeds aankijken. (bron: Pieter Frijters)
Schrijf je nu in voor een stottercursus