+31 (0)182 612 345

ma-vrij
09:00 - 12:30
 
13:30 - 17:00

Van Fobie naar Vrijheid

Nieuws

Stotteren is een scoiale fobie

AMSTERDAM - Stotteraars hebben volgens Pieter Frijters van Frijters Mindtuning al jaren onnodig moeite met spreken, omdat het onterecht als spraakgebrek wordt bestempeld.

Frijters stotterde in zijn jeugd een aantal jaren, maar was er al snel vanaf omdat zijn ouders er geen aandacht aan besteedden. Hij kwam daarop tot de conclusie dat stotteren juist voortkomt uit een sociale fobie en dezelfde oorzaak heeft als blozen, trillen, zweten en spreekangst.

Hij zegt dan ook dat de jarenlange therapieën die veel van de in totaal 175.000 stotteraars in Nederland volgen en die met name gericht zijn op de ademhaling en logopedie, weinig zin hebben.

"Mensen met een sociale fobie zijn geneigd zichzelf te bekijken vanuit de ogen van een ander en vergroten zo hun fouten of angsten waardoor ze blokkeren", zo meldt de angst- en stotterexpert op Wereldstotterdag.

Stotteren verhelpen

Al deze mensen een zelfde 'programmafoutje' dat goed te verhelpen is, meldt Frijters. "Door vervolgens de lichaamstaal synchroon te laten lopen met de stem, oogcontact te maken en de sociale druk weg te nemen, zijn veel stotteraars in een mum van tijd van hun 'spraakgebrek' af."

Volgens Frijters is het nog wel noodzakelijk om stotteraars een motoriek aan te leren die het spreken ondersteunt en om hun lichaamstaal te lezen, om onnodige spierspanning op te sporen en weg te nemen.

Woensdag 22 oktober is het Wereldstotterdag, ondanks Frijters omschreven als 'een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor spraakgebreken'.

Bron: Nu.nl


Schrijf je nu in voor een stottercursus