+31 (0)182 612 345

ma-vrij
09:00 - 12:30
 
13:30 - 17:00

Van Fobie naar Vrijheid

Nieuws

Aandacht voor stotteraar

WADDINXVEEN - Een stotteraar kan soms minutenlang bezig zijn om een woord uit te spreken. Tegen die tijd heeft iemand anders het woord vaak al voorgezegd. Vandaag, op Wereld Stotterdag, wordt aandacht gevraagd voor het hakkelen en het ongeduld de vooroordelen waar stotteraars tegenaan lopen.

Er is veel onbegrip, stelt stottertherapeut Leonoor Oonk van de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS). "Mensen voelen zich vaak ongemakkelijk als ze met een stotteraar praten", aldus Oonk. "Ze lopen door als iemand hakkelend de weg vraagt, of gooien de hoorn er op als ze een stotteraar aan de lijn hebben. Maar iemand die hapert heeft slechts wat meer tijd nodig en kan dan ook zinvol bijdragen aan een discussie."

In haar therapie helpt Oonk stotteraars vloeiender te praten. Ook werkt ze aan gedachten en gevoelens die stotteren oproepen en probeert ze angsten te verminderen. "Deze mensen hebben vaak last van een minderwaardigheidsgevoel of zijn bang om voor gek te staan", vertelt Oonk. "Daar werken we dan aan. En een gesprekspartner die rustig luistert en laat uitpraten, kan ook veel helpen."

Alternatief stotterexpert Pieter Frijters ziet geen heil in de therapie van Oonk. Hij noemt stotteren "geen spraakgebrek, maar een sociale fobie". De therapieën, die veel van de 175.000 stotteraars in Nederland volgen en die met name gericht zijn op ademhaling en logopedie, hebben volgens hem weinig zin. "Zodra stotteraars ervaren hoe ze kunnen ontspannen en dat ze met een andere motoriek veel gemakkelijker kunnen spreken, zijn ze al een heel eind geholpen", aldus Frijters.

bron: De Telegraaf


Schrijf je nu in voor een stottercursus